Övrigt

En månad av boktips: Ann-Helén Laestadius

När Niklas Strömstedt läste upp Ann-Helén Laestadius som vinnare av Augustpriset 2016 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok började vi båda två att gråta. Tårar av lycka, naturligtvis, för SOM vi hade hållit tummarna för Ann-Helén och boken Tio över ett som handlar om Maja och hennes rädsla för att Kiruna ska rämna.En helt fantastisk bok som ni verkligen inte får missa!

Hej Ann-Helén! Vilka böcker av de du läste under 2016 vill du rekommendera andra att läsa?

Jag vill tipsa om både nytt och gammalt, en deckare, en ungdomsroman och en favoritförfattare alla kategorier. Deckaren är ”Den osynlige mannen från Salem” av Christoffer Carlsson som vann Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman 2013. Jag gillar deckare som har fokus på relationer och psykologiska faktorer. Ungdomsromanen är ”Offside” av Annica Wennström (uppföljare till ”Bänkad”) som precist och berörande berättar om hur det är att vara tonåring och spela fotboll i dag när det allt för ofta handlar om elitsatsningar och föräldrar som vill för mycket. ”Offside” är ny, kom ut hösten 2016. Och slutligen favoritförfattaren Joyce Carol Oates och hennes bok Fallen från 2004. En gripande familjehistoria över generationer (älskar generationsberättelser!) som också speglar USA på femtiotalet på ett enastående sätt.

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag ”Hennes nya namn” av Elena Ferrante. Älskade ”Min fantastiska väninna”. Jag är lika fascinerad som alla andra av den här vänskapsskildringen. Först när jag såg hela persongalleriet kände jag bara – hjälp, det var många karaktärer! Men det gick över så fort jag började läsa och inte kunde sluta.

Vilken bok står på tur?

Nästa bok jag ska läsa blir en annan av mina favoriter som skriver de bästa kriminalromanerna, Tove Alsterdal. Hon gör den bästa researchen och hennes tidigare böcker har tagit mig till alla möjliga platser i världen, mitt eget bekanta Tornedalen, Argentina, Ryssland… Så nu ser jag verkligen fram emot att läsa ”Vänd dig inte om” som kom ut 2016.

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply