Övrigt

En månad med boktips: Lisa Bjärbo

Vi fortsätter vår månad full av boktips från folk vi gillar! Idag är det Lisa Bjärbos tur aka Onekligen aka en av skaparna av fantastiska podden Bladen Brinner aka barn- och ungdomsförfattare extraordinär! Ni som varit med oss från allra första början kanske minns att Djupa Ro, som Lisa har skrivit, faktiskt var en av de allra första böckerna vi recenserade i podden! Jag har följt Lisa i ganska precis en evighet på nätet och har, fler än en gång, trakasserat henne med frågor om tips på bra böcker för min äldsta. Needless to say har hennes tips alltid varit spot on!

Hej Lisa! Vilka böcker av de du läste under 2016 vill du rekommendera andra att läsa?

Under 2016 läste jag otroligt mycket barn- och ungdomsböcker för att vi startade Bladen brinner. Tre titlar som sticker ut som storfavoriter bland dem är 1. ”En myras liv” av Linn Gottfridsson. Det är en högläsningsbok för människor i 7-årsåldern ungefär och jag älskar (ja! Älskar!) den för att den handlar om en liten killes vardag, inklusive känslor och exklusive spöken eller spännande äventyr. Den är rolig och sorglig och fantastisk.

2. ”Brorsan är kung” av Jenny Jägerfeld. Den är för sådana som är från 9 år och uppåt, och folk brukar lite vagt säga att den handlar om att få vara sig själv, för att de inte vill spoila. Men nu spoilar jag i alla fall och säger att den har en elvaårig transperson i huvudrollen, och jag älskar (ja, igen! Älskar!) denna Måns och hans blick på omvärlden! Så otroligt fina karaktärer genom hela boken, faktiskt.

3. ”M varken mer eller mindre” av Petra Backström. Det är en ungdomsbok, av en debutant, och ingen annan bok i år har fått mig att gnissla tänder så avundsjukt och bli så inspirerad som den här. Jag älskar (ni tycker jag tjatar? Jag läser känslosamt.) den för humorn, framförallt. Och för huvudpersonen Maj. Maj är en sån himla stjärna.

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag ”Ordbrodösen” av Anna Arvidsson, som debuterar nu i januari. Det är en skitspännande ungdomsroman som är som en märklig mix av sällsam saga och modern thriller. Jag brukar vanligtvis rygga tillbaka lite inför ord som ”övernaturliga förmågor” och ”krafter”, men den här tycker jag om.

Vilka böcker står på tur?

Hela Pax-serien, av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Jag är sannolikt den enda människan på jorden som inte läst en enda av dem än, och det känns som ett stort, pinsamt hål i min allmänbildning. Skitmånga tioåringar kan inte ha fel? Jag tror de är bra.

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply