Recensioner

Ormbunkslandet av Elin Bengtsson

Ormbunkslandet Bokomslag Ormbunkslandet
Elin Bengtsson
Unga vuxna (Young adult)
Natur och Kultur
Augusti 2016
283

 

Förlåt Elin, för att jag flera gånger i avsnitt 30 kallar din bok för incestboken. Det var inte meningen, men jag måste erkänna att jag verkligen hade svårt att ta mig an den i och med att den handlar om incest.

Men låt oss nu ta det från början och vara noga med att poängtera detta: detta är inte en bok som handlar om övergrepp. Det handlar om kärlek mellan två syskon, fast mest av allt handlar det om att komma över ett förhållande som gått sönder. Och då inte vilket förhållande som helst, utan förhållandet som Margit haft med sin ett år äldre bror, ett förhållande som har sin grund i en nära och tajt relation redan från unga år. Margit och Mika är bästa kompisar, det är dom mot världen, dom är ett - och dom är kära i varandra.

Margit har svårt att tänka sig ett liv utan Mika, så när Mika lämnar henne  för att göra lumpen och hon blir ensam kvar med föräldrarna (som är rätt godtrogna och mest säger saker som "ääääää" i sin kommunikation med sina barn) står hon bara ut några dagar innan hon sätter sig på ett tåg till Malmö med sina besparingar i plånboken och en väska packad med det mest nödvändiga.

Väl i Malmö flyttar hon in hos Paco och Ina, två politiskt engagerade vänner som gör Margit medveten om samhällsproblematik och aktivism, ett liv långt i från sagovärlden Ormbunkslandet som hon och Mika tillsammans skapade och levde i.

Jag var jätteskeptisk till Ormbunkslandet för låt oss vara ärliga, incestuösa relationer är ett svårt och tungt ämne. Men denna bok handlar inte i huvudsak om incest, den handlar om att att bli lämnad. Det är Mika som aktivt väljer att göra lumpen för att komma bort från Margit, eftersom han känner mer och mer att deras förhållande måste få ett slut. Avslutet svider och värker i varenda cell i Margits kropp.

Ormbunkslandet lever kvar i mig, det är en stark berättelse om kärlek, vilken kärlek som är okej och vad som händer när man blir lämnad av sin kärlek.

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Jakob januari 11, 2017 at 00:16

    Visst är det ett svårt ämne, men att bli lämnad tycker jag är oerhört mycket tyngre än förbjuden ömsesidig kärlek. Jag klarar inte av att läsa den här boken när jag vet hur det går; med en annan utgång hade jag gärna gjort det. Ser ingen väsentlig skillnad mellan att två syskon blir kära i varandra och att två barndomsvänner blir det, förstår inte varför det förstnämnda till varje pris måste förhindras – hur stark, ömsint och tillitsfull relationen än är. Det händer sällan, men det händer, och det är vi som bestämmer om det ska få finnas (utöver i hemlighet).

  • Leave a Reply