Övrigt

Lilla Augustpriset – intervju med Smilla Luuk

Smilla Luuk har skrivit en text om den plågsamma väntan på ett svar. Läs hela bidraget Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner här!

Juryns motivering

smilla-luuk-foto-privat_kvadratEn klarröd halsduk och ett dito hjärta. Ett knippe klarröda tulpaner och ett liv som står på hold medan kärleken vägs på distans. Innehållet i novellen Åttahundratusen trehundrafemtiosex klick och ett knippe röda tulpaner är tusen år gammalt, men kärleken är ny. Medan vi njuter av fina metaforer och snygga formuleringar väntar vår huvudperson på beskedet som ska hela eller trasa sönder tillvaron.

 

 

De tre första meningarna i texten:
”Vi ses på Västerbron. Din klarröda halsduk har slitit sig loss ett varv från din hals och fladdrar ryckigt i vinden, och mitt trassellockiga hår blåser för mina ögon. Jag tittar på en grushög när jag mumlar fram ett försiktigt hej.” Läs hela texten och rösta här!

Vad är du förbannad på just nu?
Mannen som kom fram till charkdisken i mataffären där jag jobbar och – efter att ha synat mig uppifrån och ner – bad mig hämta en manlig kollega för att han ville ha kött-råd ”från någon som vet vad han snackar om”. Fy fan, har sällan känt mig så förminskad och reducerad till min kön. Liksom jag är väl minst lika bra som min jämnåriga kollega på att ge kött-råd? Aaah.

Somliga skriver böcker i mobilen på väg till arbetet, andra beger sig till en stuga långt ut i ingenstans och stänger in sig. Hur ser din skrivprocess ut och vilka är förutsättningarna för att du ska komma igång med en riktigt bra text?
Mitt skrivande startar oftast med en stark känsla eller en stark upplevelse. Något jag inte kan släppa. Då brukar jag ta fram min mobil och skriva ned vad jag tänker på eller vad jag känner eller vad jag har upplevt. När jag sedan vill skriva något längre – något som är mer av ett projekt – så tar jag fram datorn, öppnar ett tomt dokument, scrollar igenom mina anteckningar, copy pastear, flätar ihop och bygger nytt. Anteckningarna är mina bästa byggstenar, för de är alltid skrivna så spontant och ärligt.

Varifrån hämtar du din inspiration? Musik? Andra författare? Livet?
Nästan uteslutande livet. Inte alltid mitt liv, men saker jag hör, känner och ser. Det kan vara allt från en överhörd kärleksförklaring på bussen, till ett bråk jag själv startat, till en ensam vuxen-vante upphängd på en trädgren längs med motionsspåret. Sådant som fångar mitt intresse och etsar sig fast.

Vad är svårast med att skriva? Vilka fallgropar stöter du på och hur tar du dig ur dem?
Att skriva prestigelöst. Att våga skriva några rader och sedan spara dokumentet trots att det blev dåligt och inte färdigt, istället för att trycka på delete bara för att man inte fick flyt.  Jag har lovat mig själv att aldrig trycka på delete. Man vet inte, någonstans i mappen med alla ofärdiga, halvkassa dokument kanske det gömmer sig en pärla som en dag kan bli något bra.

Boktips
Har läst mycket bra skönlitterärt på sistone, men för ett tag sedan kom jag över en facklitterär som jag inte kunnat släppa – Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt. Sjukt spännande, dokumentär bok om brott och dödsstraff som kryper in under skinnet.

Liked it? Take a second to support Sofia on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply