Övrigt

Lilla Augustpriset – intervju med Sanna Fagerström

Vår femte Lilla August-intervju är med Sanna Fagerström som har skrivit texten Nedräkning – en dystopisk och mörk nedräkning till något outtalat men tydligt hemskt. Läs hela texten och rösta här!

Juryns motivering

sannaI novellen Nedräkning kliver vi in i ett märkligt universum där det råder ständigt mörker. Ungdomarna Kim och Sebastian räknar timmar, minuter och sekunder tills … ja, vad som ska hända med dem vet de inte, men att det är något hemskt framgår med all önskvärd tydlighet. Brott är begångna och straff ska utmätas, när tiden väl tickat klart. Berättelsens täta språk och drivna framåtrörelse föser läsaren obevekligt mot undergången.

 

 

De tre första meningarna i texten:
”Tid?”
”Fyra timmar, femtiotvå minuter och … tjugo sekunder.” Jag suckar i mörkret, jag är definitivt inte redo för det här.
Läs hela texten och rösta här!

Vad är du förbannad på just nu?
Precis just nu är jag förbannad på min dator. Den bara vägrar installera viktiga program som jag behöver för skolarbete…

Varifrån hämtar du din inspiration? Musik? Andra författare? Livet?
Att hämta inspiration är alltid lika svårt för mig, så jag gör mitt bästa för att få det från så många ställen som möjligt. Oftast är det nog musik och verkliga händelser. Vissa låtar kan ge mig en bild av en specifik händelse som jag sen bygger vidare på och gör till t.ex. ett kapitel eller ett stycke. Verkliga händelser är det ungefär likadant med. Speciellt om jag gör något dumt (som när jag en gång missade ett tåg som jag hade stått och väntat på i tio minuter, bara för att jag inte förstod hur tågdörrar fungerar…) så är min första tanke alltid: ”Det där skulle vara en rolig del av ett kapitel”.

Vad betyder skrivandet för dig? Hur började du skriva och hur har ditt skrivande utvecklats?
Skrivandet är just nu ett sätt för mig att skapa något. Att sjunga, spela instrument, eller rita har jag aldrig varit vidare bra på, utan det är skrivandet som har fått vara medlet för att få ut kreativitet. Det har också alltid varit ett sätt för mig att ta en paus från mitt egna liv en stund. Precis som att läsa har gett mig en chans att utforska nya världar och personer, har jag genom skrivandet kunnat andra världar och personer som jag sen kunde gräva ner mig i helt och hållet. Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag började skriva, det har alltid bara funnits där helt naturligt. Jag började läsa böcker vid en tidig ålder, och att skriva kom inte långt efter. Sedan har det bara hängt sig kvar, genom lågstadiet där vi skrev små berättelser, genom ”emo”-perioden i sjuan då jag spenderade lektionerna till att skriva korta dikter på baksidan av arbetsblad, tills nu, när jag försöker utveckla mitt skrivande så mycket som möjligt och spenderar dagarna med att träna på personbeskrivningar och dialog.

Somliga skriver böcker i mobilen på väg till arbetet, andra beger sig till en stuga långt ut i ingenstans och stänger in sig. Hur ser din skrivprocess ut och vilka är förutsättningarna för att du ska komma igång med en riktigt bra text?
Jag har märkt att det går som bäst på natten, då kan jag verkligen komma igång och skriva hur mycket som helst, när det är mörkt och det är bara jag, datorn, och musik. Men att skriva mitt i natten är inte alltid idealet då man också måste vara uppe och vaken under dagarna. I ett försök att få igång mig själv, brukar jag göra en kopp kaffe, sätta mobilen på flygplansläge och sen bara tvinga mig själv att sitta ner framför ett tomt dokument i hopp om att poletten någon gång ska trilla ner. Jag försöker även alltid se till att få ner någonting, vad som helst, det spelar ingen roll hur dåligt det är. Första utkastet är fullt med krångliga meningar och dålig grammatik, jag kan ju alltid gå tillbaka och läsa igenom, ta bort och skriva om senare.

Boktips:
Mina boktips är författarna Derek Landy (Speciellt serien Skulduggery Pleasant, som jag växte upp med) och Andy Weir som skrev The Martian. Deras stil är väldigt rolig med snabba dialoger och klyftiga karaktärer.

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply