Övrigt

Lilla Augustpriset – intervju med Gabriel Zetterström

Vår fjärde Lilla August-intervju är med Gabriel Zetterström som har skrivit texten Jag är 20 år och har OCD. En berättelse från en hjärna där tankeverksamheten går på högvarv. Läs hela texten och rösta här!

Juryns motivering

gabrielJag är 20 år och har OCD är en våldsamt underhållande hälsning från en hjärna där tankeverksamheten går på högvarv. Författaren tar oss från det amerikanska presidentvalet till Systembolaget till fotbolls-VM i Brasilien, via olycklig kärlek, Tinder och Margareta Winbergs bortkomna namne. Är tankeströmmen bara ett sätt att stänga ute andra, jobbigare tankar? Kanske, kanske inte. Hur som helst har vi här att göra med en författare som förmår skapa kreativ ordning i galenskapen

 

 

De tre första meningarna i texten:
”Allt jag vill är att skriva en roman. En roman som berör och omskrivs. En superbegåvad 20-åring kommer från ingenstans och slår litteratursverige med häpnad.” Läs hela texten och rösta här!

Vad är du förbannad på just nu?
Jag är efter presidentvalet i USA politiskt förbannad i största allmänhet. För det första över själva valresultatet. Sedan känner jag en otrolig frustration över att det inte finns några politiker, förutom de som kommer med populistisk och främlingsfientlig retorik, som talar folkets språk, som i alla fall låtsas bry sig om folk ute i landet. Vissa partier för en hel verklighetsfrånvänd agenda med fokus på frågor ingen vet vad de handlar om. Kommer alla vara lika chockade om/när Sverigedemokraterna blir största riksdagsparti 2018? Det politiska klimatet består av pajkastning (de sa det – men du då, du sa faktiskt det!!!). Jag kan inte säga att jag förstår att folk röstar på Trump, Åkesson eller Le Pen, men jag förstår att det idag föds en desperation hos många människor – ingen ser dem! DET gör mig väldigt förbannad just nu, samtidigt som jag självklart är sorgsen över hur allting verkar bli. Jag är nog inte den enda som tröstar mig med Obama-Biden-memes för tillfället.

Hur föddes idén till din text?
Jag har alltid varit fascinerad av psykisk ohälsa och tycker att det är viktigt att ett så tabubelagt ämne tas upp. Jag har läst om folk som berättat om sina erfarenheter av bland annat just OCD, det inspirerade mig. OCD är en diagnos som kombinerar tvångstankar och tvångsmässighet med koncentrationssvårigheter. Men att hjärnan kan gå på högvarv kring saker som är intressanta, jobbiga, känslosamma, det tror jag att många människor kan känna igen sig i, utan att ha diagnosen. Jag ville få in allt möjligt i texten – från Margareta Winberg till fotbolls-VM till överjävlig svartsjuka. Jag kan, precis som textens huvudperson, ha svårt att koncentrera mig ibland, och jag ville testa att flödesskriva och på så sätt få in de snurrande tankegångarna i texten.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Precis som huvudpersonen i min bok kan jag ha lite svårt att koncentrera mig, vilket gör att jag är en periodare när det gäller böcker. Men när jag väl kommer in i en bok så går det snabbt.

Jag läste både Gäst hos verkligheten av Pär Lagerkvist och Doktor Glas (Hjalmar Söderberg) när jag var 14, och de har etsat sig fast. Författarnas förmåga att på olika sätt beskriva utanförskapet gjorde starkt intryck på mig. Gentlemen av Klas Östergren var också otroligt fascinerande, språket var så fantasieggande och nästan drömskt. Patrick Modiano är en annan författare som jag kan beundra just för sitt lätta sätt att behandla orden.

Nyligen var jag på invigningen av Patti Smiths fotoutställning på Kulturhuset. Hon pratade om den nästan elitistiska synen på litteratur – att det nästan bara anses finnas ett rätt sätt att ta del av berättelser, och det är att läsa. Jag har aldrig lyssnat på någon ljudbok, men musik är en minst lika stor inspirationskälla. Joakim Thåström, Håkan Hellström, Veronica Maggio, Kendrick Lamar, Leonard Cohen… Orden blir ännu starkare tonsatta, men det förtar inte storheten! Ja, jag var en av de som jublade när Dylan fick Nobelpriset. Då har jag inte nämnt politiska tal heller, ett glimrande tal av Olof Palme, Winston Churchill eller för all del Barack Obama är också ordinspiration, om än i helt annan form.

Vad betyder skrivandet för dig? Hur började du skriva och hur har ditt skrivande utvecklats?
Jag har skrivit hela mitt liv i princip. Nyligen rensade vi ut gamla lådor på landet och hittade allt möjligt som jag producerat när jag fortfarande gick på dagis – kalendrar, resultatrader och listor över bästa barnsånger. När jag var nio startade jag min första skoltidning och jag har fortsatt att skriva om allt möjligt. Min mamma är konstkritiker och har jobbat på flera tidningar så jag har skrivandet hemifrån, ljudet av min mammas tangenttryck när hon skriver artiklar väcker än idag trygga minnen. Hon har utan tvekan varit den som hela tiden uppmuntrat mig att skriva, det var hon som tipsade mig om lilla Augustpriset också. Min svensklärare i högstadiet peppade mig också mycket. En längtan efter att få skriva mer kombinerat med ett jättestort Afrikaintresse efter att jag tillbringade några månader i Ghana i vintras gjorde att jag i somras startade en blogg om Afrika och afrikansk fotboll (www.waveyourflag.se). Efter det började jag skriva på fotbollssidan SvenskaFans.com om mitt favoritlag Chelsea, och har där en egen spalt. Det viktigaste när man ska skriva är att man tycker att ämnet är roligt, och för mig är det fantastiskt att skriva om sporten jag älskar.

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra i mitt liv, men jag vet att jag på något sätt vill fortsätta skriva och skapa.

Vad betyder nomineringen till Lilla Augustpriset för dig?
Det betyder jättemycket! Jag blev självklart sjukt glad när jag fick beskedet. Att få bekräftelse är bland det bästa som finns, och jag har fått bekräftelse att det finns några som tycker att jag skriver bra, det känns underbart. Framförallt har jag fått så fin respons från människor omkring mig. Sen älskar jag att vinna så det hade varit helt otroligt att få priset, men sanningen är att jag är så obeskrivligt glad och stolt att ha kommit så här långt!

Boktips: 
Vi kan ta något aktuellt – läs för allt i världen Alex Schulmans nya bok Glöm mig om sin alkoholiserade mamma! Och ta med boken om hans pappa (Skynda att älska) i farten. Det fascinerade mig mycket hur samma barndom kunde skildras på två fullständigt olika sätt. Där Skynda att älska är en kärleksfull hyllning till en excentrisk pappa är Glöm mig en avskalad ouppklarad uppgörelse med en mamma som inte funkade. Den sätter även pappan lite i nytt ljus. Schulman skriver otroligt fint, jag tror att han lite smyger under radarn i så kallad finlitteratur för att han så tydligt stått för fulkultur. Men det stämmer inte! Jag lyssnar varje vecka på hans och Sigge Eklunds podcast, och får i den nya perspektiv och sätt att se på saker, precis som i hans böcker. Plus en hel del garv, allting inte behöver vara så allvarligt hela tiden! Sedan kan jag tipsa om att läsa de författare jag nämner har inspirerat mig, Lagerkvist, Östergren. Lilla smycket av Patrick Modiano är bland det finaste jag läst, och samtidigt så sorgsen och mörk.

Sedan kanske du är som jag och ibland har svårt med koncentrationen: gå då in och lyssna på Famous Blue Raincoat för att hedra Cohen och få en stark litterär upplevelse på bara fem minuter!

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply