Övrigt

Lilla Augustpriset – intervju med Matilda Stjernqvist

Vår tredje Lilla August-intervju är med Matilda Stjernqvist som har skrivit texten Samklang. En berättelse om vänskap, fördomar och läkarlinjen. Läs hela texten och rösta här!

Juryns motivering

matilda-stjernqvist-foto-nils-stjernqvist-kvadratAkila arbetar som reklambanan på torget men vill egentligen komma in på läkarlinjen. Folk blir förvånade över att hon pratar bra svenska, fast hon är född i Eskilstuna. Inte ens bästa vännen Jenna verkar förstå hur det är att bära sitt utanförskap synligt på kroppen – eller gör hon? Samklang är en varm berättelse om drömmar, tro och vänskap. Med humorn som vapen ställer författaren fördom efter fördom på huvudet i denna lilla samtidspärla. 

 

 

De tre första meningarna i texten:
”Jag hajar till. Nästa sekund ligger både bananmackan och ett gäng komponenter som tidigare var min dator i en hög på köksgolvet. Ficktjuvssnabbt rotar jag fram mobilen och kikar en extra gång på antagningsbeskedet.” Läs hela texten och rösta här!

Vad är du förbannad på just nu?
Jag har ganska svårt att bli förbannad faktiskt, så inget egentligen. Jag suckar dock över det amerikanska valet.

Hur föddes idén till din text?
Jag satt och läste i min kompis psykologibok och började fundera på placeboeffekten av hälsojuice. Sen funderade jag på om placebo skiljer sig åt mellan olika kulturer, sedan om man brukar fiska som hobby i Mellanöstern, sedan om svenskar med ursprung från Mellanöstern brukar fiska, sedan… ja.

Vad är svårast med att skriva? Vilka fallgropar stöter du på och hur tar du dig ur dem?
Den värsta fällan att ta sig igenom är ”nope-detta-är-inte-tillräckligt-bra”-tänket. Jag har ingen riktig strategi för att ta mig ur det även om jag önskar att jag hade det.

Har du några tidigare favoriter bland dem som varit nominerade till Lilla August?
Sofia Svenssons Självmordsbrev fångade mig. Det är lite extra kul med tanke på att vi träffades senare genom ett skrivarprojekt.

Vad betyder skrivandet för dig? Hur började du skriva och hur har ditt skrivande utvecklats?
Jag har alltid läst mycket och på så sätt haft nära till det skrivna språket. Att jag själv började skriva och färdigställa egna projekt var något som kom successivt, men författarbesök, pepp från olika lärare och insikten om att jag kanske hade någon slags talang för det vägde in. Jag analyserar alltid allt och skrivandet har blivit ett sätt att kartlägga det.

Vad betyder nomineringen till Lilla Augustpriset för dig?
Mycket! Novellen handlar till stor del om sådant jag tycker är viktigt och därför är det så roligt att den får bekräftelse och blir läst.

Boktips:
Muriel Barbery (mest känd för Igelkottens elegans) lyckas förmedla fina, filosofiska budskap utan att skriva pretentiöst eller överdrivet – det inspirerar mig. JK Rowling har förmågan att väva samman sina handlingar med verkligheten genom hårfin planering. Även det är fantastiskt.

 

Liked it? Take a second to support Sofia on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply