Recensioner

Stanna av Flora Wiström

Stanna Bokomslag Stanna
Flora Wiström
Unga vuxna / Young adult
Bonnier Carlsen
2016-09-15
375

 

I avsnitt 26, som vi släppte igår, pratar jag om Stanna av Flora Wiström, men banne mig, jag tycker så mycket om den att jag tycker den förtjänar en recension här på bloggen också. Ja, men ni förstår ju, att jag ömmar lite extra för den då, eller hur?

Ester jobbar på ett antikvariat - dammar hyllorna och gömmer mobilen under disken så att hennes icke-närvarande chef inte ska ha något att gnälla över när hon gör sina små kritiska nedslag i butiken. På helgerna lever hon life med sin bästa kompis Hanin, men hon känner att hon fastnat. Det händer liksom inget och hon börjar bli otålig. En dag kliver HAN in i butiken, med mörk röst, händer fläckiga av färg och med en doft av terpentin som hänger kvar i rummet efter han gått.

Ester och Eli blir kära. Riktigt jävla skitkära, men mitt i deras lycka händer något som hotar att inte bara ha sönder deras relation, utan kanske också både Ester och Eli.

Men vet ni, det är inte Ester och Eli som är det allra viktigaste i denna berättelse för mig. Det är Ester och Hanin. Och Ester och Lotta. De kvinnliga relationerna, systerskapet, får ta plats, en självklar plats i Stanna och jag inser när jag läser den att gudars, så väldigt vanligt det är att dessa starka relationer kvinnor emellan inte får vara så centrala som de är i Stanna.

Jag tycker så väldigt mycket om Stanna. Den är en dröm att läsa, språket är snyggt. Eller nej, det är vackert! Jäklar vad hela boken flyter bra. Även hopp framåt i tiden med ett par månader känns naturliga och det är hela tiden ett sådant driv att jag nästan blev förvånad över hur lång den faktiskt var, men samtidigt är inte en sida, inte ett ord, skrivet i onödan.

Läs den här hörrni, den ligger himla bra till för att toppa min lista av bästa YA-böcker släppta under 2016.

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply