Recensioner

En bok jag hoppas ses bland August-nomineringarna

Brorsan är kung Bokomslag Brorsan är kung
Jenny Jägerfeldt
Läsålder 9 till 12
Rabén och Sjögren
September 2016
144
http://www.rabensjogren.se/bocker/Utgiven/2016/Host/jagerfeld_jenny-brorsan_ar_kung-inbunden/

Jag såg mig omkring. Taket var vitt och nästan lika högt som himlen och hölls upp med hjälp av enorma röda stålbalkar. Jag läste på en skylt, svarta bokstäver på vit botten: MALMÖ. Inom mig pirrade något slags bubblig förväntan. För här visste ingen något om mig. Här kunde jag vara precis exakt den jag var.

Boken handlar om Måns som fötts till juridisk flicka, men som egentligen är en pojke. Över sommarlovet följer han med sin mamma till Malmö, en stad där ingen vet något om honom. Här träffar han Mikkel som han genast blir vän med, men efter ett tag tycker Mikkel att Måns inte har varit ärlig mot honom. Även fast Måns känner att han aldrig har varit sig själv, så mycket som nu.

Det är ännu några veckor kvar tills vi får veta vilka som nomineras till Augustpriset, och med tanke på hur barn- och ungdomssläppen sett ut det senaste året tänker jag mig att nomineringskommittén sliter sitt hår hela vägen fram till deadline. Jag har så klart redan femton favoriter, om inte fler, men just nu läser jag Brorsan är kung för Isak och den hoppas jag allt lite extra på.

Isak är så klart för ung för den här boken. Han är fyra och ett halvt och boken riktar sig till en publik som är minst fem år äldre. Men han såg den när den låg framme och när han fick veta att den handlar om Måns som är en flicka utanpå, men en pojke inuti ville han ha den som högläsningsbok. Han funderar själv mycket kring vem som är flicka och vem som är pojke nu. Så med lite modifiering, improvisation och fantasi och ganska många pauser för reflektion, är den här boken en perfekt högläsningsbok, även för lägre åldrar.

Jag läste boken själv, utan att modifiera den, först (jag måste ju veta vad som kommer och vilka bitar jag nog faktiskt måste hoppa över vid högläsningen) och ÅH den är så bra! Och viktig. Om en bok ska delas ut i mellanstadiet för alla barn att läsa, tycker jag verkligen att det här är rätt bok.

Har ni läst något av Jenny Jägerfeld? Om inte: GÖR DET. Hon har redan fått August-priset en gång för Här ligger jag och blöder (2010) och här ligger jag och förstår det. Inte att någon ligger och blöder alltså, utan att Jenny fick priset, för vid mina gudar vad bra hon skriver!

Vill ni gå på nomineringskvällen för Augustpriset förresten? Då kan ni anmäla er till det här.

 

Liked it? Take a second to support Sofia on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply