Övrigt

Årets bok 2016

wp-1463211432170.jpg

I dagara (eller i förra veckan – jag lider av en superskev tidsuppfattning just nu) outade Bonniers bokklubbar de tolv nominerade böckerna till Årets bok 2016. Jag har läst en av de nominerade böckerna (Haag) och har en stående i bokhyllan (dock inte alltid omgiven av en ljusslinga och lutad mot mitt arv efter farmor – helt och hållet iscensatt för bild enkom) samt en som väntar i plattan (Ferrante)

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr
Stora små lögner av Liane Moriarty
Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Gånglåt av Elin Olofsson
Millenium 4 av David Lagercrantz
Alma Whittakers betydelsefylla upptäckter av Elizabeth Gilbert
Arvet efter dig av Jojo Moyes
Det är något som inte stämmer av Martina Haag
En hemlig plats av Tana French
Kärlek sökes av Carin Hjulström
Simma med de drunknade av Lars Mytting
Snövit ska dö av Nele Neuhaus

Jag skulle väl kunna tänka mig att läsa i stort sett alla av dessa. Med ett undantag: Millenium 4. Jag har inte läst Stieg Larssons böcker och har inget som helst sug efter Lagercrantz fortsättning. Detta beror väl mest på att jag är väldigt oförtjust i honom. Jag vet, sånt ska man kanske inte basera sitt läsande på – eller? Vad tusan! Det är klart man kan! Det finns så himla många böcker jag vill läsa att jag inte lär ägna tid på en författare som jag tydligen har sådana issues med som jag har med Lagercrantz.

Hur som – vilka har ni läst? Vilka gillar ni? Tittar ni in här på bloggen och läser våra sporadiska inlägg mellan poddpubliceringsdagarna?

Liked it? Take a second to support Katta on Patreon!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jenny maj 15, 2016 at 09:43

    Jag har läst fem, har två hemma men tycker att det är svinkonstigt att Bonniers har en tävling? Kan det verkligen bli objektivt?

    • Reply Katta maj 15, 2016 at 09:46

      Nu har jag inte kollat hur många av de nominerade böckerna som är utgivna av Bonnier respektive andra förlag – men jag tycker nog inte att det är jättekonstigt att de har en sådan tävling med tanke på att de knutit den till sin bokklubb där de säljer både egen och andras litteratur. Det skulle ju vara en annan sak om de utsåg nobelpriset, kan jag tycka, men i och med att det är tydligt att det är Bonnier Bokklubbars egna pris som deras medlemmar röstar fram (förvisso av böcker som BBK nominerat) så tycker jag inte att det känns fel.

    Leave a Reply